Játékdoki

Egykor szebb napokat látott játékok felújítása gyűjtőknek és apáknak...

Újratöltve

2015. június 30. 08:40 - jatekdoki

Valószínűleg minden szülő találkozott már a problémával: a gyermekünknek legkedvesebb, velőtrázó hangon szirénázó és villogó autója elnémult. Gondolatban hálát adunk, amiért minden elem lemerül egyszer...ám a csalódott gyerekarcot látva hősiesen nekiállunk, hogy elemet cseréljünk a mütyürben.

Az első csalódás tálalva: a gyártók (egységesen) valamilyen biztonsági előírás okán a gombelemeket fixen szerelik, roncsolás nélkül nem lehet hozzájuk férni.

Először egy Hot Wheels autó elemeinek cseréjét mutatom be. A jármű alvázán egy csavarral biztosított ajtó mögött találjuk az elem csomagot. Két gombelem sorba kötve 2x1,55 Volt feszültséget ad le, ami elég az egyébként teljesen üres karosszéria belsejének kivilágításához. A kapcsolás keletiesen egyszerű: a színes LED lábaiból érintkezőket hajlítanak, amit egy parányi kapcsoló segítségével az elemek pólusaihoz kényszerítenek. Az elemcsomag egy kengyel alatt foglal helyet, amit gondos kezek a fedélhez forrasztottak.

dscf6064.JPGdscf6065.JPG

dscf6067_1.JPGIlyen esetben én egy óvatosan átvágom a kengyel egyik szárát. (Vigyázat! Ez az alkatrész is kemény műanyagból készült és igen apró, könnyen elvághatjuk a kezünket! Én újabban lombfűrésszel vágom át, mert korábban volt egy-két közeli találkozásom a kés élével...) dscf6066_1.JPG

A fellazult kengyel alól óvatosan ki lehet fordítani az elemeket. Mielőtt azonban kivennénk azokat, alkoholos filctollal jelöljük fel az elemek polaritását. Mivel LED-et hajtunk vele, rossz polaritás mellett az áramkör a diódán megszakad és a prányi izzó természetesen nem világít.

Ha kiemeltük az elemeket, akkor már csak az újakat a helyükre kell tenni és kész. Gombelemet bárhol kapunk, szerintem a minőséget sem érdemes túlságosan keresni, hiszen ezek az elemek alkalmankénti használat mellett nagyon tartósak (még az olcsóbbak is). Problémát okozhat viszont, hogy a teljesen azonos méretű és feszültségű elemeket többféle jelzéssel is forgalmazzák. Célszerű belenézni a neten található átváltó táblázatokba, mielőtt vásárolni indulunk. Az említett Hot Wheels kisautóban L736H típusú elemek voltak gyárilag, de LR41 jelűek kerültek a helyére, ami méretükben és feszültségükben azonosak.

Kész is a csoda...

...és ugyanaz kicsit más köntösben:

A második, javításra begördülő verda egy Welly BMW.

dscf6071.JPG

Itt a működtető áramkör a villogó és a sziréna miatt már sokkal összetettebb. Az alváz eltávolítása után, az utastér sötétített üvege mögül a markunkba pottyan a teljes szerelés.

dscf6072.JPGdscf6076.JPGAz elemeket valahogy a beforrasztott elemtartóból kellene kiszerelni. Ehhez sajnos ki kell törni egy műanyag pöcköt, ami egyedül az elem kicsúszását akadályozza meg, más szerepe nincs. Ez elég könnyen kitörhető, utána óvatosan kitoljuk az elemeket.

dscf6075.JPGdscf6074.JPGAz új elemeket megfelelő sorrendben visszatesszük és kész is. A sziréna erős hangja szerintem sok egy gyermek fülének, ezért én a zümmer elé összehajtogatott papírzsebkendőt tettem hangtompítónak. :-) Az áramkört az autó elejének lenyomásával lehet kapcsolni, ha ez nem működne, akkor a lemezből készült érintkezőkön igazítani kell egy kicsit.

dscf6073.JPGdscf6077.JPG

A kimerült gombelemeket veszélyes hulladékként kezeljük! Érdemes összegyűjteni őket és valamelyik drogériában vagy nagyáruházban kitett gyűjtőkonténerbe tenni. Különösen veszélyes lehet, ha kisgyermek kezébe kerül, legyünk óvatosak!

Csendben jegyezném meg, hogy a CORGI egyik nagyszerű fejlesztése megkímélte mindettől a boldog tulajdonost, mert a fény hullámtermészetét (a teljes visszaverődést) kihasználva a szélvédők alatt található lencsék segítségével világította meg a lámpákat. Mindez a korai 60-as évek egyik fejlesztése volt, sajnos nem terjedt el.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr197581892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása