Játékdoki

Egykor szebb napokat látott játékok felújítása gyűjtőknek és apáknak...

Matchbox Porsche 944 SuperKings 1. rész

2015. március 06. 16:00 - jatekdoki

Pótlások és égett műanyag...

A típust a Totalcar oldalán alaposan bemutatták már a hozzáértők. A Matchbox K-98 néven adta ki ezt a változatot, ami kivitelében - a szokásos - magas színvonalat képviselte. Még roncsként is kiválóan gurult, az ajtói is kifogástalanul működtek. A típus gyengéje a csomagtér ajtó volt, ami gyakran letört, elveszett. Az én darabom is a használat jegyeit viselte, de a formája nagyon tetszett, ezért eldöntöttem: nem túl hivalkodó, kéttónusú festéssel felújítom.

Ilyen volt az eredeti állapota:

dscf3964.JPGdscf3966.JPG

A csomagtér ajtó pótlása jelentette az első problémát. Először papír sablont készítettem a kiterített szélvédő formájáról. Ezen még jelentős túlméretek voltak, az illesztésre 1-1 mm-t hagytam.

dscf3969.JPGA mintát egy polikarbonát lemezkére átrajzoltam, kifűrészeltem és láng fölött melegítve megpróbáltam meghajlítani. Itt ért az első kudarc: a polikarbonát a kilágyulása előtti pillanatig igen rideg, utána viszont azonnal összeroskad és formátlan masszává válik. Tipikusan: még nem jó, még nem jó, már nem jó... Következő alanyom egy cd tok átlátszó sztirol fedele volt. Könnyen fűrészelhető és csiszolható anyag és ami még fontosabb: ez a lap fokozatosan lágyul. A melegítés során érezhető, amikor már hagyja magát hajlítani. A kifűrészelt sík lapot két léc közé szorítottam és hőlégfúvóval melegítettem át. A műanyag lágyulási hőmérséklete bőven a fájdalomküszöb felett van, így legyünk óvatosak az érintéssel! Íme az eredmény:

dscf3971.JPGdscf3972.JPG

A formára hajlított szélvédőt tűreszelővel, csiszolópapírral finomítva illesztettem a helyére.

dscf3973.JPGdscf3975.JPG

A megmunkálás nyomait papírlappal polírozva tüntettem el. Ha már a cd tok előlapja úgyis átlényegült, akkor a hátlapjából kifűrészeltem a hátsó légterelőt is.

dscf4013.JPGdscf4016.JPG

Csak a szárnyat alakítottam ki ebből az anyagból, az ajtó keretét vékonyan felvitt epoxival imitáltam. A következő képen a nyers forma látszik a műgyanta "kerettel".

dscf4184.JPG

A csomagtér ajtaját finoman körbecsiszoltam, feketével átfestettem. Nem sokban hasonlít az eredeti Matchbox légterelőre, de ennél jobbra ezt a filigrán elemet nem tudtam kidolgozni.

dscf4202.JPG

A kerekek dísztárcsáit kipattintva megtisztítottam és átfestettem ezüsttel, amíg a festék száradt átmostam az alvázat. A laprugó itt még rozsdás, később ezt óvatosan letisztogattam róla.

dscf4126.JPGMár csak a festés és a matricázás van hátra!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr57207747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tommi · http://matchboxmemories.blogspot.com 2015.03.07. 09:21:41

Van egy kolléga a Matchbox Memoriesnél, akinek NAGYON bejönne ez a járgány. ;-)

jatekdoki 2015.03.07. 20:53:01

@Tommi: :-) Joe már látta a kész járgányt, tényleg bejött neki!

Tommi · http://matchboxmemories.blogspot.com 2015.03.08. 07:59:44

@jatekdoki: Én nem Joe-ra gondolok. ;-)
Van egy "porsche" néven publikáló kollégánk. Ki lehet találni, miért ez a nickje. :-D

jatekdoki 2015.03.09. 11:01:03

@Tommi: Remélem neki is tetszeni fog. Láttam az írásait, nagyon ott van Porsche-ból! :-)