Játékdoki

Egykor szebb napokat látott játékok felújítása gyűjtőknek és apáknak...

Matchbox Jaguar XK120 felújítás

2015. december 06. 06:40 - jatekdoki

A Jaguar XK120-as Matchbox feldolgozása rettenetesen egyszerű megoldásai ellenére is szép. Kétségtelen, hogy pont ennyi alkatrészből áll egy felépítmény nélküli Metalcar Atlas teherautó, sőt ugyanígy rögzítették a rugózatlan tengelyeit is. Nem nyílik semmije, viszont szívesen letörik a szélvédője, bármilyen vastagra is készítették egykor.

A típus története izgalmas, egyszerre sport és luxusautó. A motor hangja pedig...káprázatos...

Két kisautóm is volt ebből a típusból (thaiföldi és makaói gyártású). Apróbb különbségek voltak rajtuk, úgy látszik más-más mesterdarab alapján készültek. (A két példány persze felveti a kérdést: és a másikkal mi lesz? Naná, hogy átépítem, de az izgalom fokozása érdekében ez egyenlőre titok. Párhuzamosan dolgoztam a két autón, a következő post alanya a másik Jaguar lesz...:-))

A felújítás során a legnehezebb döntés az volt, hogy hófehér luxusautó, vagy méregzöld fenevad legyen belőle. Amíg gondolkodtam ezen, addig elkészítettem a szélvédő pótlását. Korábban ezt átlátszó sztirol lapból készítettem volna (cd tokból), de annak hajlítása során, még átmelegítve is megjelenhetnek apró repedések, amik teljesen elrontják az összképet. Szerencsére Dávidtól kaptam egy speciális, törhetetlen műanyag lapot, amit a hegesztőpajzsok elé szoktak szerelni. Dávidról annyit mindenképpen szeretnék elmondani, hogy amíg én 1/65 környéki angol luxusautókkal babrálok, addig ő valódiakat restaurál...:-) A kapott műanyag remekül bevált. Mindkét oldalán védőfólia van, így nem karcolódik a megmunkálás során. A papír sablon alapján elkészített darabot meghajlítottam és a helyére próbáltam. Az első próbák során túl magasnak tűnt a szélvédő, ezért később lecsiszoltam belőle.

dscf8249.JPGdscf8251.JPGdscf8255.JPGdscf8253.JPG

Az autó karosszériája rendben volt, semmit sem kellett pótolni rajta ( a szélvédőn kívül). A színe végül klasszikus zöld lett. Ehhez nagyban hozzájárult a tény, hogy ajándékba kaptam egy üveg régi, de jó minőségű zöld festéket, amit nagyon szerettem volna kipróbálni.

dscf8315.JPG

A világos szürke alapozás ellenére a tónusa elég sötét lett, amire a fényképezőgép még rátett egy lapáttal. Nappali fényben szép a színe, és metál fényű. Már csak a részletek kiemelése volt hátra és az összeszerelés.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr668118848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jewdi76 2015.12.13. 13:34:37

Na, ez megint egy kiváló darab lett. Ez a zöld szebben mutat a kocsin mint az eredeti British Racing Green. Sokkal kifinomultabb, ami jobban illik egy Jaguar-hoz. A szélvédő tökéletes lett, és a részletezés is hozzáad az összképhez.

jatekdoki 2015.12.14. 11:10:34

@jewdi76: Nagyon köszönöm! Egyszerűsége ellenére szép formájú darab. Csak kicsit ki kellett csinosítani. :-)
süti beállítások módosítása