Játékdoki

Egykor szebb napokat látott játékok felújítása gyűjtőknek és apáknak...

Matchbox Rolls-Royce Silver Cloud felújítás

2016. január 08. 19:13 - jatekdoki

A Matchbox Rolls-Royce Silver Cloud olyan modell, aminek a bemutatását könnyen mellőzhetem. Egyrészről klasszikus darab, másrészről az általam követett blogokon több, remek írás is fellelhető róla: pittlaren, Rájen, wmormo részéről.

Sajnos ezen a Matchbox változaton is érezhető a modell "elbutulása". Nem nyílik sehol és nem is rugózik. A formát szerintem szépen adja vissza, bár a valódi méretei az 1/69-es léptékének köszönhetően nem érvényesülnek igazán. A Silver Cloud a régimódi Silver Down-t váltotta 1955-ben. Három változatban készült, az I-II. külső jegyeiben alig változott (ezt mintázta meg a Matchbox), ám a III. változatnak már teljesen új kialakítású lámpákat és indexeket kapott, ezek alapján könnyen felismerhető. Később a Mk.III-as Silver Cloud lámpái visszaköszönnek a Silver Shadow modelleken is.(Shadow-ból is begyűjtöttem már néhány roncsot :-))

A színvilága ezeknek típusoknak nagyon elegáns és visszafogott volt, sok olyan autót is találtam, ami két árnyalatból álló festést kapott (ezek különösen tetszettek). Az általam felújítandó modellnek mindenképpen egy elegáns színösszeállítást szerettem volna adni. Végül ezt az autót választottam referenciának (forrás):

nevtelen.jpg

A kiindulási alap egy kopott, fehér színű modell volt. Hibátlan fényezéssel ez is biztosan szép lehetett, de én nem a fehér változatot szerettem volna helyreállítani.

A szegecseket a műanyag alváz miatt nagyon óvatosan kellett lefúrni, ez sérülés nélkül sikerült is. A régi festéket eltávolítottam, alapoztam, majd egy réteg fehér festéket fújtam rá. A fehér alapon szebben kijönnek a szürke árnyalatok (is).

A maszkolás nem egyszerű, hiszen a két szín határa az erősen tagolt karosszéria homorú részein is áthalad.

Először felvittem a Humbrol polírozható fém festékét. Ez nagyon gyorsan szárad és polírozás után gyönyörű grafitszürke árnyalatú. A felhordás után a festék először sötétszürkére szárad...

dscf8657.JPG

...majd egy száraz vattapamaccsal, pamutronggyal átfényezve ilyen lesz:

dscf8659.JPG

A maszkoló szalagot eltávolítva túl harsánynak tűnt a tört fehér a grafit mellett, ezért a Testors acél színű festékével átfestettem az övvonal alatti területet.

Az önálló darabként álló hűtőrács és az alvázzal egybeöntött lökhárítók krómozását javítottam. Átfestettem a kerekeket (kapott egy keskeny fehér peremet is), kiemeltem a lámpákat és kilincseket.

A tetőn látható "horpadás" nem igazi sérülés, csak a mennyezeti lámpa tükröződése...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr398249066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2016.01.09. 12:35:14

A fehérfalú abroncsok nagyon klassz részlet, a kéttónusú fényezés meg mindig is a gyengém volt. Szép munka!

jatekdoki 2016.01.10. 11:57:42

@Sam. Joe: Nagyon köszönöm! Ha a tetszik a kéttónusú fényezés, akkor a jövő heti postot különösen ajánlom. ;-) A karácsonyi szünetben kicsit előre dolgoztam, sok finomság lesz a következő hetekben.
süti beállítások módosítása