Játékdoki

Egykor szebb napokat látott játékok felújítása gyűjtőknek és apáknak...

Peugeot 405 t16 GR felújítás

2016. január 03. 01:05 - jatekdoki

Ari Vatanen és a Dakar

A felújítással és a bejegyzéssel is igyekeztem, hogy még a Dakar alatt megjelenhessen. :-)

Ari Vatanen hihetetlen versenyzői karrierje évekkel azelőtt indult, hogy én egyáltalán megszülettem volna. 1981-ben WRC világbajnok (emellett tíz futamgyőzelmet is szerzett), négyszeres Dakar győztes, remek sportember. Pihenésképpen egzotikus versenyeken is indul, mint például az 1988-as Pikes Peak-i hegyi versenyen, amelyről a Climb Dance című rövidfilm készült. A film Európában és Amerikában is több díjat nyert. Beszúrom ide, érdemes rászánni öt percet és tizennégy másodpercet...én a lábujjaimmal is kapaszkodtam, miközben néztem.

 

A roncs kisautó eredetére már nem emlékszem, de arra igen, hogy a különleges szélvédője keltette fel a figyelmem. Fekete festése volt (ami eredetiben ennél a típusnál szinte kizárt), a válófélben lévő alján pedig semmilyen jelzést nem találtam. Netes forrás szerint a Motormax készítette. Az arányai egészen jók, bár a jobb oldaláról hiányoznak a hátsó kerék előtt található beömlőnyílások. A többnyire balról fotózott autó esetében talán kicsit elbizonytalanodtak a kínai tervezők.

A kisautót szétszedni már nem nagyon kellett. A felújítás nehézsége a különleges festés és a rengeteg matrica felhelyezése volt. Az 1990-es, 203-as rajtszámú modellt szerettem volna elkészíteni, többek között a majdnem kerek évforduló miatt is.

peugeot405t16.jpg (forrás)

Rengeteg fotót néztem át, mire begyűjtöttem minden logót és matricát. A végleges grafikát kissé egyszerűsítettem, mert az öntvény élei és sorjái matt lehetetlen lett volna mindent felhelyezni. Az egyszerű kerék is megmaradt, fehérre festése után jól közelítette az eredeti felnit. A matricázás mindig próbára teszi a türelmem, ez a darab különösen, mivel számos, igen apró feliratot tartalmazott.

Íme, az 1990-es Dakar győztes Peugeot 405 Turbo 16 Grand Raid:

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr968228300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2016.01.03. 09:59:24

"Kérem engedje meg, hogy azta****a!"

Tommi 2016.01.03. 10:40:43

Hű. Ez kell. :-D

Viszont Vatanen csak egyszeres világbajnok. 1981-ben sikerült besöpörnie a címet. :-) A 10 a VB-n elért futamgyőzelmeinek száma.
Emellett 4szeres Dakar-győztes.

jatekdoki 2016.01.03. 12:27:22

@Sam. Joe: Köszönöm!
@Tommi: Már megint elszúrtam...Köszönöm az észrevételt, máris javítom!

Tommi 2016.01.03. 14:13:46

A három kedvenc idézetem tőle:
"Arra születtünk, hogy életünk minden egyes szakaszán padlógázzal menjünk végig."
"Én nem törtetek. Én csak hatékony vagyok."
"A rajtnál mindig úgy érzem, pillangók repkednek a gyomromban. Aztán elkezdenek visszaszámolni és megnyugszom: Kezdődik."
(Ari Vatanen, 1981 rali világbajnoka, 4-szeres Dakar győztes)
süti beállítások módosítása