Játékdoki

Egykor szebb napokat látott játékok felújítása gyűjtőknek és apáknak...

Gumik pótlása házilag

2015. szeptember 16. 14:00 - jatekdoki

Kopott kedvenceink legelkeserítőbb hiányossága, ha a kerekről elvesztek a gumik. A 40+ korú járműveknél ez már gyakran megesik. Néhány esetben a pótlás egyszerűbb, mint gondolnánk. Én kétféle alapanyag forrást ismerek: a tömítés szaküzletet és a kidobott nyomtató alkatrészeket (pl. tonerek). :-)

Korrekt pótlást tudunk készíteni, ha a hiányzó gumi szabályos körszelvényű (ún. tórusz) volt. Ebben az esetben lemérjük a felni külső átmérőjét és a gumiabroncs magasságát. Utána keresünk egy olyan tömítéseket áruló szaküzletet, ahol O-gyűrűket is árulnak. Ezeket a műszaki gyakorlatban rengeteg helyen használják, igen kemények és ellenállók, a mi céljainknak tökéletesek. A tömítés darabonként 20-40.-Ft. A méretvételhez annyi tanácsot adnék, hogy a gyűrűk keménysége miatt az 5-6mm-es felnik esetén tized pontosan kell mérni, viszont a nagyobb, 8-10mm-es felniknél már 3-5 tizeddel kisebb gumit célszerű választani, hogy rendesen a helyén maradjon.

Mutatok néhány pótlást, bár a járművek még eredeti állapotukban vannak a képeken. Az oka egyszerű: csak akkor kezdem el az időigényes felújítást, ha már minden alkatrész rendelkezésre áll.

dscf5582.JPG

dscf5583.JPG

dscf7252.JPG

dscf7253.JPG

dscf7249.JPG

dscf7250.JPG

Ha az eredeti gumi inkább téglalap szelvényű volt, akkor másik módszert választok. Régóta gyűjtögetem az üres tonereket. Ezekben általában igen jó minőségű, gumírozott görgők szolgálnak, amelyek kiszerelése nem nehéz. Először meg kell vizsgálni, hogy a gumi felületet egyáltalán el lehet-e távolítani (sok esetben rávulkanizálják a tengelyre). Ha alá tudunk nyúlni valamilyen hegyes szerszámmal, akkor nyertünk! Csak egy sík lapon hengerítve szabályos szeleteket kell vágnunk, és a helyére illeszthetjük az abroncsokat.

Ezekből 1/40-es Mini Cooper abroncs lesz.

dscf4272.JPG

Hot Wheels Corvette Stingray gumik pótlása nyomtatóból kiszerelt görgő segítségével. A felnik melletti műanyag tengelyről származó palástból vágtam őket. A kép hátterében látható görgő a vulkanizált típus volt. Látszik, hogy le kellett tépni az acél tengelyről, ezért mérethiányos lehet. Csak akkor használok ilyent, ha semmi másból nem tudom pótolni az adott méretű abroncsot.

dscf6363.JPG

Különleges futófelületek pótlásához is elsősorban az e-hulladékot használom. A korábban postolt Matchbox Snow Trac futófelületét is egy kidobott asztali nyomtató bordásszíjjából készítettem el.

dscf6364.JPG

dscf6366.JPG

A bonyolult, mintázott futófelületű gumikat kétkomponensű szilikonból lehet reprodukálni. Sokszor próbáltam már, de a gumiba gumit önteni nagyon nehéz. Az alkalmazott katalizátor időnként a sablon molekuláit is sikeresen kötésbe hívja, így a polcomon több összegyógyult öntvény várja a szebb jövőt.

Ha rájövök a megbízható másolási technikára, akkor mindenképpen megírom. :-) Addig nem marad más, mint kitartóan keresgélni a roncsok között megfelelő abroncsok reményében.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr927790668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DexaN90 2017.12.21. 11:09:51

Ha a másolandó tárgyat jól megkened formaleválasztóval akkor is megtámadja a katalizátor? És ha gyurmába nyomkodnád a másolandó kereket és abba töltenél szilikont (a felni helyére meg egy méret azonos pálcát nyomnál?)
süti beállítások módosítása