Játékdoki

Egykor szebb napokat látott játékok felújítása gyűjtőknek és apáknak...

Műanyag alkatrészek pótlása házilag

2015. június 12. 14:00 - jatekdoki

Korábbi bejegyzésekben gyakran hivatkozom a kétkomponensű szilikonból készült formákra és öntőgyantákra. Ez első olvasatra bonyolultnak tűnhet, ezért leírom, hogy kezdtem el alkatrészeket másolni a ház körül található anyagok felhasználásával.

Amikor egy átépítés, vagy éppen helyreállítás során pótolni, építeni kell valamit, akkor több úton is elindulhatunk, de a stratégiát a darab alakja dönti el.

A munkadarab formája szerint lehet:

  1. sík lap,
  2. síkgörbe, vagy
  3. szabálytalan alakú.

1. Sík alkatrész építése műanyag lapokból: az egyik legegyszerűbb eljárás, ha sík felületről van szó. Sztirol lapokra (SIKO lemezre) felrajzoljuk az alkatrész formáját és késsel, türelmesen kivágjuk. Ollót is lehet használni, majd utólag az éleket finom reszelővel el lehet dolgozni. Sztirol hulladékból húzott szálakkal már egészen finom részletek is megjeleníthetők. Ragasztóként a modellező ragasztó tökéletes, finom elemek, vagy átlátszó anyagok használatakor azonban speciális ragasztót (tulajdonképpen a sztirol aromás oldószerét) célszerű használni a bemattulás elkerülése érdekében.

Itt egy új hűtőrács születik éppen:

dscf5620.JPG

dscf5658.JPG

2. Síkgörbe alkatrészek esetén a munkadarabot ki kell "teríteni", ami néha eléggé összetett feladat. Ilyenkor egy papírlapra felmérem a geometria könnyen követhető elemeit, kivágom a papír sablont és utána ezt finomítom. Íves szélvédők, motorháztetők, burkolatok készítésére alkalmas eljárás. A kivágott, hőre lágyuló lapra felrajzolom a hajtási éleket (ezeket később lemosom róla), majd két léc közé szorítva kíméletesen felmelegítem és megformázom. Ha elsőre nem sikerül (szinte soha nem sikerül), akkor újra felmelegítem és igazítok rajta.

A következő képen egy hátsó szélvédő készül éppen:

dscf3969.JPGdscf3972.JPG

Itt pedig egy külső burkolat (a hajtási élek vonalai jól látszanak):

dscf4641.JPG

3. Összetett (szabálytalan) formák másolása: itt már mindenképpen valamilyen formavételre van szükség. Az alkatrész legalább egyik oldalát olyan puha anyagba kell nyomni, ami felveszi és megtartja a mesterdarab formai jellemzőit. Eleinte normál, szaniter szilikonból készítettem ezeket. Sok kudarc után rájöttem, hogy a kinyomott szilikon maximum 3 mm vastagságban képes átkeményedni. Vastagabb réteg képlékeny marad és a forma nyitásakor szétesik. Így ezeket a formákat igen vékonyra kell tervezni, vagyis elsősorban apró alkatrészek másolására ajánlanám. Először egy sík gyurma ágyat készítek, amibe félig belenyomom az alkatrészt. A két fél forma illesztése érdekében egy-egy kis mélyedést is készítek. A másik fél forma kiöntése után ez a csap-üreg páros tartja pozícióban a két darabot. A következő képeken hagyományos, egykomponensű (levegőn térhálósodó) szilikon formákat mutatok, valamint a segítségükkel elkészített másolatokat. A legolcsóbb kétkomponensű epoxi ragasztót használtam (kínai, 250.-Ft a két tubus).

dscf9597.JPGdscf9598.JPG

Magyar gyártású Cessna repülőgép csúszótalpai, valamint Metalcar Mercedes teherautó visszapillantó tükrei:

dscf9593.JPGdscf9592.JPGdscf9594.JPG

Az olcsó epoxi amúgy eléggé agresszív, néhány másolat után kikezdi a formát, de ezeknél a munkáknál jól bevált. Formaleválsztóként sűrű szappanoldatot használok. Minden lenyomatot 24-48 óráig pihentetni kell, csak utána érdemes leválasztani a mesterdarabról. Egy öntőforma a gondos előkészítés ellenére sem bír ki többet 7-8 öntésnél. Utána apró darabok kezdenek leválni róla és egyre alkalmatlanabb lesz a formahű másolatok készítésére.

A magasabb, erősen alámetszett alkatrészek másolásakor sajnos már nem tudjuk megkerülni a kétkomponensű szilikon használatát a formavétel alkalmával. A kitöltő gyanta viszont ugyanúgy lehet egyszerű epoxi vagy Epokitt.

Sikeres kísérletezést kívánok mindenkinek! Alkotni öröm :-)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr107534522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2015.06.12. 22:38:31

Menő dolgok ezek. Vasárnapra kitalálod, hogyan csinálsz nekem ehhez való műanyag kutyákat? ;)
szirszarjaim.blog.hu/2013/05/28/who_let_the_dogs_out_489
süti beállítások módosítása